Dell Laptop won't boot onto SSD

I don't know if this is the best place to put this, but it's the best I could find.

Here's the problem:
I have a Dell Inspiron 17R 5720
I bought a new mSATA SSD for my laptop.
I install Windows on the SSD, this works fine
I try to boot into Windows and it detects no devices.
I put the SSD into a mSATA to USB converter, and I can boot into the OS
I've tried just about every setting in the BIOS, I even updated it.
The BIOS detects the SSD and the Windows installer detects the SSD,

Thanks in advance for your help,
Scott
Reply to ultimatebreloom
3 answers Last reply
More about dell laptop boot ssd
  1. ultimatebreloom said:
    I don't know if this is the best place to put this, but it's the best I could find.

    Here's the problem:
    I have a Dell Inspiron 17R 5720
    I bought a new mSATA SSD for my laptop.
    I install Windows on the SSD, this works fine
    I try to boot into Windows and it detects no devices.
    I put the SSD into a mSATA to USB converter, and I can boot into the OS
    I've tried just about every setting in the BIOS, I even updated it.
    The BIOS detects the SSD and the Windows installer detects the SSD,

    Thanks in advance for your help,
    Scott


    Doubt bro. u have said the ssd have been working fine when u install the windows. when u connected with mSATA ssd to ur laptop that time it shows 'detected no device' ? if i am wrong can u explain clearly
    Reply to DEEPESH MANI
  2. DEEPESH MANI said:
    ultimatebreloom said:
    I don't know if this is the best place to put this, but it's the best I could find.

    Here's the problem:
    I have a Dell Inspiron 17R 5720
    I bought a new mSATA SSD for my laptop.
    I install Windows on the SSD, this works fine
    I try to boot into Windows and it detects no devices.
    I put the SSD into a mSATA to USB converter, and I can boot into the OS
    I've tried just about every setting in the BIOS, I even updated it.
    The BIOS detects the SSD and the Windows installer detects the SSD,

    Thanks in advance for your help,
    Scott


    Doubt bro. u have said the ssd have been working fine when u install the windows. when u connected with mSATA ssd to ur laptop that time it shows 'detected no device' ? if i am wrong can u explain clearly



    The SSD works and boots when connected with my mSATA to USB adapter. That being said I think I found the problem. Dell has a secure boot where you can't boot from mSATA, so I'm going to do a workaround or install the SSD through a mSATA to 2.5 adapter. Thanks for your help though.

    I think I have it figured out now.
    Reply to ultimatebreloom
  3. 1) Install the mSATA drive with your windows drive still plugged in

    2) Use a cloning program (I used Macrium Reflect Free Edition) to clone the Windows drive to your mSATA SSD

    3) Boot into the BIOS by restarting and pressing the F2 key repeatedly without any mercy of any sort

    4) Go to the "boot" section and choose "Add Boot Option"

    5) After naming your new option (e.g. mSATA drive") and leaving the first line selected for boot device, go to the "File Name" field and hit "enter"

    6) Navigate to the "BOOTX64.EFI" file and select it

    7) Hit + to put it at the top of your UEFI boot device priority

    8) Hit F10 and save, restart, and give yourself a hi-five.

    Now you can wipe that crawling 1TB and use it for your media library.

    http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/t/19489063

    Or use a 2.5 drive adapter.
    Reply to ultimatebreloom
Ask a new question Answer

Read More

Laptops SSD Boot