Solved

ASRock Z170 Pro4s Driver Install Problems

Hey all,

Just bought a brand new Z170 Pro4S and had no problems out of the box with boot, however upon loading into windows, my mouse and keyboard wouldn't work (Only in windows. They work fine in UEFI). I assumed quickly that this was due to not having the motherboard drivers installed yet, which puts a thorn in my side as I dont currently have access to an optical drive.

Did some digging, found the Easy Driver Install feature in the UEFI and ran it, however it always freezes during the LanDriver.zip download, and the power needs to be cycled in order to regain control of the system. Ive tried going to the website and downloading the appropriate drivers onto a flashdrive, and then attempting to boot off said flashdrive, but still no luck. The system ignores the flashdrive boot and heads to windows (Even when the USB is the only boot option in UEFI).

I have also tried copying all the contents from the Support CD to a blank flashdrive, and then booting off the flash drive, yet still no luck. Same problem is encountered as before.

Relevant Parts:
ASRock Z170 Pro4S
i7-7700k @ 4.2GHz
GTX 980ti
8gb DDR4 @ 2133MHz
Windows install on a 1tb SATA HDD

Any help would be greatly appreciated, I did my best with my knowledge however I've hit a wall and need the help of those who know more than me. Thank you!
Reply to PlatyCS
9 answers Last reply Best Answer
More about asrock z170 pro4s driver install problems
  1. What version of Windows are you using?
    Reply to rocktalkrock
  2. One piece of information I had forgotten, my bad. Windows 7 Ultimate.

    As a side note, I am currently attempting to hook up the front I/O with what I hope to be USB 1.1/2.0 in case that helps. (Front I/O only has one USB cable, mobo has two front USB plugs.) So far no luck.
    Reply to PlatyCS
  3. PlatyCS said:
    One piece of information I had forgotten, my bad. Windows 7 Ultimate.

    As a side note, I am currently attempting to hook up the front I/O with what I hope to be USB 1.1/2.0 in case that helps. (Front I/O only has one USB cable, mobo has two front USB plugs.) So far no luck.

    This motherboard has a USB Patcher in the download section of it's product page, under "Utilities". You should install it.

    Windows 7 USB Patcher ver:2.0.16
    *for Intel.
    http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170%20Pro4S/index.us.asp?cat=Download&os=Win764
    Reply to rocktalkrock
  4. rocktalkrock said:
    PlatyCS said:
    One piece of information I had forgotten, my bad. Windows 7 Ultimate.

    As a side note, I am currently attempting to hook up the front I/O with what I hope to be USB 1.1/2.0 in case that helps. (Front I/O only has one USB cable, mobo has two front USB plugs.) So far no luck.

    This motherboard has a USB Patcher in the download section of it's product page, under "Utilities". You should install it.

    Windows 7 USB Patcher ver:2.0.16
    *for Intel.
    http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170%20Pro4S/index.us.asp?cat=Download&os=Win764


    Am I able to install it without use of mouse/keyboard? Anything other than UEFI and I get no response from the two. I'll try downloading it onto my trusty flashdrive and booting off it to see if that works.

    Thank you for your efforts thus far :)
    Reply to PlatyCS
  5. Did you do a clean install of Win7? Not install a hdd with Win7 on it into this?
    Reply to Paul NZ
  6. PlatyCS said:
    rocktalkrock said:
    PlatyCS said:
    One piece of information I had forgotten, my bad. Windows 7 Ultimate.

    As a side note, I am currently attempting to hook up the front I/O with what I hope to be USB 1.1/2.0 in case that helps. (Front I/O only has one USB cable, mobo has two front USB plugs.) So far no luck.

    This motherboard has a USB Patcher in the download section of it's product page, under "Utilities". You should install it.

    Windows 7 USB Patcher ver:2.0.16
    *for Intel.
    http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170%20Pro4S/index.us.asp?cat=Download&os=Win764


    Am I able to install it without use of mouse/keyboard? Anything other than UEFI and I get no response from the two. I'll try downloading it onto my trusty flashdrive and booting off it to see if that works.

    Thank you for your efforts thus far :)

    You should be able to use the PS/2 port of your motherboard. If you can't find a PS/2 keyboard to use, you could buy an inexpensive USB to PS/2 adapter.
    Reply to rocktalkrock
  7. Paul NZ said:
    Did you do a clean install of Win7? Not install a hdd with Win7 on it into this?



    Was not a clean install. The existing drivers from the previous motherboard are most likely still installed (I don't see why they wouldn't be), as I didn't delete them before making the switch. I had changed my processor, ram, and motherboard, and kept the rest the same.
    Reply to PlatyCS
  8. Best answer
    Thats why do a clean install
    Reply to Paul NZ
  9. rocktalkrock said:
    PlatyCS said:
    rocktalkrock said:
    PlatyCS said:
    One piece of information I had forgotten, my bad. Windows 7 Ultimate.

    As a side note, I am currently attempting to hook up the front I/O with what I hope to be USB 1.1/2.0 in case that helps. (Front I/O only has one USB cable, mobo has two front USB plugs.) So far no luck.

    This motherboard has a USB Patcher in the download section of it's product page, under "Utilities". You should install it.

    Windows 7 USB Patcher ver:2.0.16
    *for Intel.
    http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170%20Pro4S/index.us.asp?cat=Download&os=Win764


    Am I able to install it without use of mouse/keyboard? Anything other than UEFI and I get no response from the two. I'll try downloading it onto my trusty flashdrive and booting off it to see if that works.

    Thank you for your efforts thus far :)

    You should be able to use the PS/2 port of your motherboard. If you can't find a PS/2 keyboard to use, you could buy an inexpensive USB to PS/2 adapter.


    Will do. Since I now have the USB 2.0 I/O panel hooked up I'll try that with the flashdrive and Easy Driver Install feature first, incase there was some issue with the flashdrive being plugged into USB 3.0. If that doesn't work, I'll get my hands on the adapter and install the patch.

    Thanks for the help!
    Reply to PlatyCS
Ask a new question Answer

Read More

Motherboards Drivers ASrock