Liquid cooled Asus Rampage formula Z won't boot

Hi I'm having an issue with my brothers computer. He's running a fx8150 on a prebuilt liquid cooling kit by ek. The pump in the kit is run by a 4 pin fan cable. For some reason there is an issue where the pump does not always run on start up causing the cpu to overheat and read a f.f code. I previously owned this motherboard and cpu and never had an issue with the cpu_fan header not outputting power(I ran a corsair h110i) and it worked everytime on start up. Is there a bios setting that needs to be addressed that will make sure the cpu_fan header always puts out power on startup? What should I Do?
Reply to dtmgamers
2 answers Last reply
More about liquid cooled asus rampage formula boot
  1. Hi, An option would be connecting the pump to the power supply via molex to fan adapter.
    Reply to alexoiu
  2. dtmgamers said:
    Hi I'm having an issue with my brothers computer. He's running a fx8150 on a prebuilt liquid cooling kit by ek. The pump in the kit is run by a 4 pin fan cable. For some reason there is an issue where the pump does not always run on start up causing the cpu to overheat and read a f.f code. I previously owned this motherboard and cpu and never had an issue with the cpu_fan header not outputting power(I ran a corsair h110i) and it worked everytime on start up. Is there a bios setting that needs to be addressed that will make sure the cpu_fan header always puts out power on startup? What should I Do?


    There is a Rampage III Formula MB and Crosshair V Formula Z. Identify the correct MB.?
    Most ASUS MBs have CPU_FAN and CPU-OPT headers. Both do the same.
    Try testing using the CPU_OPT in case of CPU_FAN header failure. Make sure the cables and connections are OK .
    CPU_FAN is always active and no Bios changes for that.
    Reply to MeanMachine41
Ask a new question Answer