Ryzen 3 1200 + Asus Geforce GTX 1050 ti Low GPU usage (20% to 50%) cause massive FPS drop

System Specification :

CPU : Ryzen 3 1200
GPU : Asus Geforce GTX 1050 ti 4 GB
GPU Drivers : 388.41
Motherboard : Gigabyte AB350 Gaming 3
RAM : HyperX Fury 8 GB 2400 MT/s
Power Supply : Zebronics 600W
HDD : 1 TB WD Blue
Monitor : Resolution 1366x768
Windows 10 64bit

I have noticed massive FPS drops in Battlefield 1 so i have turned on necessary stats with MSI Afterburner to diagnose performance of GPU and CPU performance,

It was 20% to 50% GPU usage with 100% CPU usage, clocks and Memory usage was also good. with All Ultra,low and medium settings. Also V-sync off. FPS limited was good. I was getting only 20 to 55 fps.

So i checked out other games as well CSGO and Battlefield 4 same thing happened with this games also. GPU usage is not going above 55%.

I did stress test where GPU usage was almost 100%.

I have seen youtube videos where people are playing battlefield 1 with 100% CPU and GPU usage with same specifications as mine Ryzen 3 1200 and GTX 1050 ti.

So something is wrong.

Tried this solutions :

1) Re-plugged GPU
2) Nvidia Control panel power option set to maximum performance
3) Reinstalled games
4) Set memory restriction to ON/OFF
5) Turned ON/OFF DX12
6) Rolled back GPU Driver
7) BIOS is upto date
8) Vsync ON/OFF

But none of the above worked.


Please help me to solved this problem.

Thanks and Advance. :)
Reply to ketuman
38 answers Last reply
More about ryzen 1200 asus geforce gtx 1050 low gpu usage massive fps drop
  1. BIOS version is F10?

    Did you freshly install windows with this hardware?

    run 3dmark basic edition , click on compare result online after that and post the address from your upcoming browser
    https://www.techspot.com/downloads/5775-3dmark.html
    Reply to helpstar
  2. helpstar said:
    BIOS version is F10?

    Did you freshly install windows with this hardware?

    run 3dmark basic edition , click on compare result online after that and post the address from your upcoming browser
    https://www.techspot.com/downloads/5775-3dmark.html


    Yes i have freshly installed windows with hardware. I will check out BIOS version and will run 3dmark basic edition and will post address.

    Thanks for your reply :)
    Reply to ketuman
  3. helpstar said:
    BIOS version is F10?

    Did you freshly install windows with this hardware?

    run 3dmark basic edition , click on compare result online after that and post the address from your upcoming browser
    https://www.techspot.com/downloads/5775-3dmark.html


    Current BIOS version is F9d . Should i update it to F10 or stick to F9d?
    Reply to ketuman
  4. run 3dmark first
    Reply to helpstar
  5. helpstar said:
    run 3dmark first

    Okay.. i will run 3dmark and post address as soon as i reach home.

    Thanks :)
    Reply to ketuman
  6. helpstar said:
    BIOS version is F10?

    Did you freshly install windows with this hardware?

    run 3dmark basic edition , click on compare result online after that and post the address from your upcoming browser
    https://www.techspot.com/downloads/5775-3dmark.html


    Here is address : https://www.3dmark.com/3dm11/12534787 and https://www.3dmark.com/compare/3dm11/12534787

    Please check out.
    Reply to ketuman
  7. that´s not the latest 3dmark I linked to you. Please run 3dmark timespy:
    https://www.techspot.com/downloads/5775-3dmark.html

    don´t know if the really old 3dmark11 did sense the core frequency of the 1050 and the turbo core of the 1200 correctly, but the 1050 TI should have >=1290MHz and the turbo core of your CPU >=3200MHz

    Use msi afterburner or GPU-Z to get the temperature and frequency of your graphics card

    At which speed/frequency does the RAM run? >=2666MHz would be good

    How hot is the CPU getting while gaming and at which frequency? Use coretemp

    AMD chipset driver installed?
    Reply to helpstar
  8. The issue is your zebronics power supply. It will never provide the required power to your GPU and it will always underperform. Please take a moment to read the following article and get at least a tier 2 PSU for your gaming rig.

    If you are not aware, these cheap PSUs not only make the PC components under perform, but they also take them down in time. Are you located in India?

    http://www.tomshardware.com/forum/id-2547993/psu-tier-list.html
    Reply to hellraiser06
  9. or ask someone who has a PSU to check your system with another PSU

    8Pin ATX12V power plug connected and not only one 4pin plug connected into the motherboard?

    The tier list is outdated, but still is a good place to search for bad PSUs.
    Reply to helpstar
  10. helpstar said:
    that´s not the latest 3dmark I linked to you. Please run 3dmark timespy:
    https://www.techspot.com/downloads/5775-3dmark.html

    don´t know if the really old 3dmark11 did sense the core frequency of the 1050 and the turbo core of the 1200 correctly, but the 1050 TI should have >=1290MHz and the turbo core of your CPU >=3200MHz

    Use msi afterburner or GPU-Z to get the temperature and frequency of your graphics card

    At which speed/frequency does the RAM run? >=2666MHz would be good

    How hot is the CPU getting while gaming and at which frequency? Use coretemp

    AMD chipset driver installed?



    Okay i will run timespy... but i compared my 3dmark 11 performance results with others same specification, my system results are way lower than others.

    But i will run timespy and will post results. My CPU temps never go beyond 46 celcius with max 3100Mhz and GPU temps never go beyond 57 celcius which i already checked with msi afterburner.

    In game GPU frequency at 1709MHz and GPU Memory is 3504Mhz and GPU memory max usage is 1750 MB.

    I need to check RAM frequency.

    And yes i have already installed AMD Chipset Drivers.
    Reply to ketuman
  11. helpstar said:
    or ask someone who has a PSU to check your system with another PSU

    8Pin ATX12V power plug connected and not only one 4pin plug connected into the motherboard?

    The tier list is outdated, but still is a good place to search for bad PSUs.




    Yes i am looking for someone to test my GPU and will do that as soon as i find one.
    I am sure i have connected 8Pin ATX12V power plug as well.

    I ran GTX 260 with two 6 pin connector with same PSU.
    Reply to ketuman
  12. hellraiser06 said:
    The issue is your zebronics power supply. It will never provide the required power to your GPU and it will always underperform. Please take a moment to read the following article and get at least a tier 2 PSU for your gaming rig.

    If you are not aware, these cheap PSUs not only make the PC components under perform, but they also take them down in time. Are you located in India?

    http://www.tomshardware.com/forum/id-2547993/psu-tier-list.html


    Thanks you for your reply.

    and yes i am located in india.
    I ran gtx 260 with same power supply and i will check out that PSU is bad or not.
    Reply to ketuman
  13. maybe BIOS version F10 can help a bit
    Reply to helpstar
  14. helpstar said:
    maybe BIOS version F10 can help a bit


    I will try that too. Thanks
    Reply to ketuman
  15. helpstar said:
    that´s not the latest 3dmark I linked to you. Please run 3dmark timespy:
    https://www.techspot.com/downloads/5775-3dmark.html

    don´t know if the really old 3dmark11 did sense the core frequency of the 1050 and the turbo core of the 1200 correctly, but the 1050 TI should have >=1290MHz and the turbo core of your CPU >=3200MHz

    Use msi afterburner or GPU-Z to get the temperature and frequency of your graphics card

    At which speed/frequency does the RAM run? >=2666MHz would be good

    How hot is the CPU getting while gaming and at which frequency? Use coretemp

    AMD chipset driver installed?



    Here is 3Dmark timespy result : https://www.3dmark.com/3dm/23839695 which is entirely different from previous result and is very low as well. Now what is the problem it is power supply or anything else?

    Battlefield 1 Screenshot with system stats Medium settings and V-sync off : https://imgur.com/a/DvddX

    CPU-Z Graphics and Memory Screenshots : https://imgur.com/a/LcUtu

    GPU-Z Screenshot : https://imgur.com/a/LOQMY
    Reply to ketuman
  16. What about Shadowplay in nvidia geforce experience (should be options, general tab and overlay), have you disabled the sharing and etc. ? (Sorry if im anyoing with this)
    Reply to Robert Ban
  17. I again request you to please check the PSU. Please try a tier 1 or 2 PSU. Your PSU is not even tier 11, if there exists one. Before you damage other components, please take it out of your system. Your graphics card is not getting power on the +12V rail and is therefore underperforming.

    And, if you really don't believe all this, can you put your graphics card in another system to rule it out?
    Reply to hellraiser06
  18. hellraiser06 said:
    I again request you to please check the PSU. Please try a tier 1 or 2 PSU. Your PSU is not even tier 11, if there exists one. Before you damage other components, please take it out of your system. Your graphics card is not getting power on the +12V rail and is therefore underperforming.

    And, if you really don't believe all this, can you put your graphics card in another system to rule it out?


    Yes this is what i am going to do next. Without switching on system next time i am taking out GPU and will test in other system.

    Thank you for your reply. :)
    Reply to ketuman
  19. Robert Ban said:
    What about Shadowplay in nvidia geforce experience (should be options, general tab and overlay), have you disabled the sharing and etc. ? (Sorry if im anyoing with this)


    First i will check the PSU. I came to know its a 8 year old crap. Then i will check out shadowplay in Gforce Experince.

    Thanks for your reply.
    Reply to ketuman
  20. hellraiser06 said:
    I again request you to please check the PSU. Please try a tier 1 or 2 PSU. Your PSU is not even tier 11, if there exists one. Before you damage other components, please take it out of your system. Your graphics card is not getting power on the +12V rail and is therefore underperforming.

    And, if you really don't believe all this, can you put your graphics card in another system to rule it out?


    I checked GPU to other PC with good PSU it worked great with 100% GPU usage. Then i tried my GPU to PCIx4 slot and there GPU was working with 100% GPU usage all stats were good. Again switched to PCIx16 and problem persist with 50% and less GPU usage. Is PCIx16 slot faulty??? BTW i am going to buy a good PSU for my PC and also suggest good PSU under 4000 INR.

    Thank you. :)
    Reply to ketuman
  21. hellraiser06 said:
    I again request you to please check the PSU. Please try a tier 1 or 2 PSU. Your PSU is not even tier 11, if there exists one. Before you damage other components, please take it out of your system. Your graphics card is not getting power on the +12V rail and is therefore underperforming.

    And, if you really don't believe all this, can you put your graphics card in another system to rule it out?


    So i have changed my power supply to Corsair cx450. Now when i play Battlefield 1(Multiplayer) it is good for first 10 to 20 minutes but then FPS drops to 25 to 40. But on loading screen and spawning screen gpu usage and fps is good. But problem starts when i start playing game.

    Help me.
    Reply to ketuman
  22. My friend had a similar thing, problem was the amd cpu throttling itself. Try turning off power saving options from bios.
    Reply to frontdoorwithsmokebombs
  23. frontdoorwithsmokebombs said:
    My friend had a similar thing, problem was the amd cpu throttling itself. Try turning off power saving options from bios.


    Thank you for your reply. :)

    I will try that and update it that it worked or not. :)
    Reply to ketuman
  24. I fount that while playing game .. My Disk Usage is 100%..i think its not good. How do i fix this?
    Reply to ketuman
  25. Run Memtest.org USB auto installer
    Check hdd with wdlife
    Check for viruses and Trojans with malwarebytes
    Any tuning apps installed like ccleaner or tweaker tools?
    Reply to helpstar
  26. helpstar said:
    Run Memtest.org USB auto installer
    Check hdd with wdlife
    Check for viruses and Trojans with malwarebytes
    Any tuning apps installed like ccleaner or tweaker tools?


    I will do above things. I tried to defrag disk but its already 0% fragmented.
    Reply to ketuman
  27. Also try resolution 1920x1080 @60Hz with another monitor or TV

    Problems in single player or multi player games or both?

    Did you alter windows settings like page file?
    Reply to helpstar
  28. Reply to helpstar
  29. helpstar said:
    Also try resolution 1920x1080 @60Hz with another monitor or TV

    Problems in single player or multi player games or both?

    Did you alter windows settings like page file?


    Its hard to get 1920x1080 monitor ... and problem occurs in multiplayer and i didnt try in single player.

    No i didnt alter page file or any windows settings .. i dont what is page file actually.. :D
    Reply to ketuman
  30. helpstar said:


    yes i have seen that video and i my pc should also give results like that.
    Reply to ketuman
  31. helpstar said:
    Also try resolution 1920x1080 @60Hz with another monitor or TV

    Problems in single player or multi player games or both?

    Did you alter windows settings like page file?


    I just checked page file size which is showing 3840 MB. Is it ok? I have 8 GB RAM. What should be optimal?
    Reply to ketuman
  32. Optimal is the default windows setting
    Reply to helpstar
  33. One dumb question, have you tried other 6 pin connector?(for the gpu)
    Reply to Robert Ban
  34. Finally everything is fine after installing new fresh windows 10. Still dont know what was the problem, either it was power supply or Bad windows 10 or virus/Malware. But changing power supply is a good recommendation to be in future so i did so.

    Thanks you everyone for help me.
    Reply to ketuman
  35. Robert Ban said:
    One dumb question, have you tried other 6 pin connector?(for the gpu)


    i didnt understand this. There is no 6 pin connector port in 1050ti. or you are talking about motherboard 6 pin connector?
    Reply to ketuman
  36. ketuman said:
    Robert Ban said:
    One dumb question, have you tried other 6 pin connector?(for the gpu)


    i didnt understand this. There is no 6 pin connector port in 1050ti. or you are talking about motherboard 6 pin connector?



    I tought your 1050ti version had one :|
    Reply to Robert Ban
Ask a new question Answer

Read More

ryzen 3 1200 Low FPS Geforce battlefield 1 1050ti Gtx FPS Asus GPUs low gpu usage