Middle Earth: Shadow of War(Weird problem, pics inside)

I'm having terrible performance with this game no matter what graphics settings or resolution I choose. Like I lower the resolution down to 1024x768 and all settings to low but still get 20 fps.

Here are are my superposition benchmarks

4k optimized: (ranked 290th on their website)

https://imgur.com/a/LCuTV


8k optimized: (ranked 121th)
https://imgur.com/a/Dr7jO


My specs are in the pictures, I don't have this problem with any other game and when I click the auto settings in the game it puts everything on ultra but it performs badly no matter what.

This's driving me nuts, please help.
Reply to oktavbora
12 answers Last reply
More about middle earth shadow war weird problem pics inside
  1. oktavbora said:
    I'm having terrible performance with this game no matter what graphics settings or resolution I choose. Like I lower the resolution down to 1024x768 and all settings to low but still get 20 fps.

    Here are are my superposition benchmarks

    4k optimized: (ranked 290th on their website)

    https://imgur.com/a/LCuTV


    8k optimized: (ranked 121th)
    https://imgur.com/a/Dr7jO


    My specs are in the pictures, I don't have this problem with any other game and when I click the auto settings in the game it puts everything on ultra but it performs badly no matter what.

    This's driving me nuts, please help.


    How are your temps and clock speeds in the game?
    Reply to wiseoxejah
  2. hi, my temps are min:40 max: 59-60

    the card's overclocked during gaming so it's like, well anyway I took a pic while writing this

    https://imgur.com/a/8brsj

    looks like i'm using 9 gb of vram and 55% gpu usage, 2038 mhz to 5694 mhz
    Reply to oktavbora
  3. oktavbora said:
    hi, my temps are min:40 max: 59-60

    the card's overclocked during gaming so it's like, well anyway I took a pic while writing this

    https://imgur.com/a/8brsj

    looks like i'm using 9 gb of vram and 55% gpu usage, 2038 mhz to 5694 mhz


    Well the game commonly uses a lot of vram and your temp, usage, and speed seem fine. How is your cpu? Is it staying cool and at a decent speed?
    Reply to wiseoxejah
  4. yes, all cores are working and temps are 50 max.

    it's driving me crazy, everything seems to be in order and it's just this game that does this shit

    i m lost
    Reply to oktavbora
  5. I mean my single gpu benchmark rankings are pretty good compared to the rest of the users. i have the latest drivers for everything including bios, i get 60 fps cap with vsync in every other game like wolfenstein even with "mein leben" or whatever above ultra setting is picked.

    this s bizarre. i shouldnt get 20 fps when my resolution is 1024x768

    i get better fps when i bench 8k like in that pic
    Reply to oktavbora
  6. oktavbora said:
    I mean my single gpu benchmark rankings are pretty good compared to the rest of the users. i have the latest drivers for everything including bios, i get 60 fps cap with vsync in every other game like wolfenstein even with "mein leben" or whatever above ultra setting is picked.

    this s bizarre. i shouldnt get 20 fps when my resolution is 1024x768

    i get better fps when i bench 8k like in that pic


    I have no idea... I had issues like this for a while in every game, but it turned out to be a bad motherboard. If it's only one game, that's not the issue.
    Reply to wiseoxejah
  7. can't be the mobo anyway, i just got it last month.

    it is asus prime Z270-P
    Reply to oktavbora
  8. i tried overclocking, not overclocking, running as admin, giving the game high prio in task manager, enabling large paging, it just refuses to work.

    it s using 10 gb of system ram, i have plenty more to spare

    after googling for a while, i see people with the same problem with similar specs as mine but no solution
    Reply to oktavbora
  9. oktavbora said:
    i tried overclocking, not overclocking, running as admin, giving the game high prio in task manager, enabling large paging, it just refuses to work.

    it s using 10 gb of system ram, i have plenty more to spare

    after googling for a while, i see people with the same problem with similar specs as mine but no solution



    What is your ram speed? Also, try verifying your game files.
    Reply to wiseoxejah
  10. ok, i looked into it a bit more and found more people with the same issue. they say that the issue was fixed after reinstalling windows but this one guy says he reinstalled windows and played the game with no problems but then he installed asus motherboard drivers and bam, it s the same again

    this s so weird. i dont wanna reinstall windows, stuck.
    Reply to oktavbora
  11. yea, don't even use ai suite or any kind of bloatware from asus

    reinstalling windows fixed it
    Reply to oktavbora
  12. At least it can be fixed
    Reply to richannel
Ask a new question Answer

Read More

Performance Video Games Resolution Games Graphics