Why is my GPU running at 265MHz on startup? - 1080 Ti

Strix 1080 Ti | i7-7700k | 32GB

Every time I turn on my PC, my GPU runs at a whopping 200MHz-300MHz. This obviously makes my framerate plummet to 1/10th of what it should be. The problem usually fixes itself after ~5 minutes of browsing the internet; so instead of starting a game right away, I surf the internet for a short while and I'll notice my GPU clocks go back to normal within 10 minutes. When my GPU is running at "normal" speeds, idle clocks are at ~1450MHz and load is ~1950MHz. No overclock besides the factory overclock on the Strix 1080 Ti OC.

I have tried many fixes, but please list everything you know of so I can re-do all potential fixes. Thanks in advance.

Here is a screenshot of a few programs showing my speeds and temps: https://puu.sh/xQRzD/be21a8aa45.png
Reply to xDoiz
3 answers Last reply
More about gpu running 265mhz startup 1080
  1. That should be self-adjusting. Are you saying that if you start a game right away, the GPU clocks will NOT go up to their normal rate?
    Reply to King_V
  2. King_V said:
    That should be self-adjusting. Are you saying that if you start a game right away, the GPU clocks will NOT go up to their normal rate?


    Nope :( I'll have to exit the game, wait 5 minutes or so, and it'll magically jump back up to normal.
    Reply to xDoiz
  3. Then I'm at a loss to explain it - maybe try DDU to completely uninstall the drivers, then reinstall the latest ones? But I'm just shooting in the dark with that solution.
    Reply to King_V
Ask a new question Answer

Read More

Overclocking GPUs Intel i7 Internet