ASRock motherboard keeps asking what to boot from

I recentely Built a gaming pc, It has a used ASRock z170M pro4s with A new WD 1TB hard drive, Everytime I start the PC up. It asks what to boot from and the only Storage it has is the WD 1tb Hard drive. The hard drive works fine when I choose it and it has no problems with it working. I just makes me choose what to boot from everytime.

CPU: i5 6600k
GPU Gigabyte gaming g1 gtx 970
Storage: WD 1 TB
Mother board: USED Asrock z170M pro4s
Reply to bcobler
21 answers Last reply
More about asrock motherboard boot
  1. In bios select the boot device to your HD default
    Reply to nitinvaid20
  2. you have to select the os boot hdd in uefi as primary boot device and apply change .
    Reply to scout_03
  3. nitinvaid20 said:
    In bios select the boot device to your HD default
    Ive done that and I keeps asking what to boot from.
    Reply to bcobler
  4. what drive you have as os in system .
    Reply to scout_03
  5. scout_03 said:
    what drive you have as os in system .


    The WD 1TB hard drive
    Reply to bcobler
  6. try to use another sata cable from hdd to 1 sata port on board seams board do not find it .
    Reply to scout_03
  7. By any chance, did you install the OS twice?
    Is this a brand new drive, with nothing previous on it?
    Reply to USAFRet
  8. USAFRet said:
    By any chance, did you install the OS twice?
    Is this a brand new drive, with nothing previous on it?

    The WD is brand new, bought it from Best buy. The OS was installed once from a USB flash drive. The first time i installed windows on the USB Flash drive, It wouldnt work. I installed windows again on the flash drive and installed it and it works fine. When I choose to boot from the hard drive everything after that works fine. But I have only installed windows 10 once on the computer.
    Reply to bcobler
  9. when win 10 is install on the hdd do you remove the usb pen drive with the os on before boot .
    Reply to scout_03
  10. scout_03 said:
    when win 10 is install on the hdd do you remove the usb pen drive with the os on before boot .


    I keep it in until it was installed on the Harddrive
    Reply to bcobler
  11. where did you get this win 10 os to put on the pen drive .
    Reply to scout_03
  12. scout_03 said:
    where did you get this win 10 os to put on the pen drive .


    The windows website
    Reply to bcobler
  13. you create the bootable using windows usb tool see if you plut it in another sata port on the board that system detect it and does bios see it and read the correct info about it .
    Reply to scout_03
  14. scout_03 said:
    you create the bootable using windows usb tool see if you plut it in another sata port on the board that system detect it and does bios see it and read the correct info about it .


    It knows that the WD 1TB harddrive is there and i have even set it to boot from it and it doesn't do it.
    Reply to bcobler
  15. you might have something missing try to use another sata cable from it to motherboard also others sata port from board what is use means for board in the post .
    Reply to scout_03
  16. scout_03 said:
    you might have something missing try to use another sata cable from it to motherboard also others sata port from board what is use means for board in the post .

    I don't have another Sata cable, I also moved the sata cable down some into the Sata 3.5 port and it still does the same thing. One thing I didn't say it was a used motherboard, I didn't come with a Sats cable. But the Sata cable im using is a Rosewill.
    Reply to bcobler
  17. that used board is a second hand one you bought she could be defective .
    Reply to scout_03
  18. scout_03 said:
    that used board is a second hand one you bought she could be defective .

    They had tested the motherboard before they sent it and they showed it working.
    Reply to bcobler
  19. did you try to test your hdd in another system using same sata cable you could get some spare cables there are not expensive .
    Reply to scout_03
  20. I am not sure if you have solved your problem, I had same issue as you, I have AS ROCK Z270 KILLER motherboard exactly same problem as yourself.
    I am using an M.2 SSD Western Digital hard Drive, getting same on start up ( Select Drive ), it was that I needed to update the BIOS to latest version.
    and that fixed the problem
    Reply to stuartholt143
  21. also forgot to tell in boot manager, switch boot manager from enabled to off, as on is a manual option which always allows you to select any drive to boot from off makes it follow your boot priority in your list
    Reply to stuartholt143
Ask a new question Answer

Read More

Gaming PCs Boot ASrock Motherboards