AMD FX 8350 Stuck at ~ 1.4Ghz (x7)

One morning, I started my computer, only to realise that my cpu is locked at a multiplier of x7, resulting in a 1.36Ghz - Windows reported speed / 1.406Ghz Cpu - Z -"-. What should I do?
Methods I've tried:
- "slow mode" switch checking
- CMOS clearing
- setting a manual multiplier/ slightly increasing bus speed

I am currently using:
- Noctua U9B SE2 cooler
- Zalman Z3 Plus case, with decent air flow (2 intakes, 2 exhausts)
- MSI 970 motherboard (with the latest available bios version)
- Zalman ZM700-LX 700W psu

*lately, I have noticed an oily spill right under my vrm/vrm heatsinks location, however, after doing some research, I realised that it shouldn't have affected neither my board or my CPU
Reply to George_776
4 answers Last reply
More about amd 8350 stuck 4ghz
  1. Look for a flip-switch labelled "Slow Mode" on the motherboard and make sure it's in the "Normal (Default)" position.
    You may have accidentally flipped it to "Slow Mode" without realising.

    Shut down your PC before moving switch just for safety's sake:

    http://www.manualsdir.com/manuals/467004/msi-970-gaming.html?page=40

    If slow-mode switch is already set to the default "disabled" then the motherboard may be faulty.
    Reply to Phillip Corcoran
  2. Phillip Corcoran said:
    Look for a flip-switch labelled "Slow Mode" on the motherboard and make sure it's in the "Normal (Default)" position.
    You may have accidentally flipped it to "Slow Mode" without realising.

    Shut down your PC before moving switch just for safety's sake:

    http://www.manualsdir.com/manuals/467004/msi-970-gaming.html?page=40

    If slow-mode switch is already set to the default "disabled" then the motherboard may be faulty.


    I have already tried this one, sadly. So, the CPU isn't supposed to be faulty, only the mb? I'm thinking about RMA-ing it, however, in Romania is quite hard to do so without being suspected of deliberately damaging it.
    Thank you
    Reply to George_776
  3. Hi I have absolutely the same problem as you. I have also procesor AMD FX - 8350 and motherboard MSi 970 Gaming and I still dont know what to do. I changed my procesor for Athlon II(I think it was Athlon II) and Frequence was 3GHz of 3GHz. So it was working. I really dont know what to do. I tried reset CMOS, BIOS and slow mod is set on normal.
    Reply to tomas.tomsa
  4. Ok. I fixed the problem. Go to the BIOS and in OC change CPU smart protection to disabled and your computer should run on 4Ghz again.
    Reply to tomas.tomsa
Ask a new question Answer

Read More

Computers AMD CPUs MSI-Microstar